Sol·licitud d'informe presentat per la persona estrangera, no comunitària, major d'edat ( o major de 16 anys amb autorització del representant legal ) que tingui el domicili habitual en un municipi de Catalunya i amb situació administrativa irregular, que pretengui tramitar una autorització de residència temporal per a l’arrelament social.
Amb l'entrada en vigor del nou reglament d'estrangeria (Reial Decret 557/2011, de 20 d'abril), l'elaboració d'aquest informe és competència de la Comunitat Autònoma.
És per això que la Generalitat de Catalunya estableix un procés d'emissió de l'informe en que col·laboren els ajuntaments amb la recollida de les sol·licituds i amb l'elaboració d'una proposta d'informe municipal.
Des de l'ajuntament s'analitza la documentació, es fa entrevista a la persona interessada, i s'elabora la proposta d'informe municipal que s'enviarà a la Direcció General per a la Immigració juntament amb la sol·licitud, i de la documentació requerida.
La Direcció General per a la Immigració, una vegada recollida i valorada tota la documentació emetrà l'Informe d'arrelament social favorable o desfavorable en funció que s’acrediti suficientment la integració social de la persona interessada.
- Persones estrangeres empadronades a Sant Boi de Llobregat, que pretenguin tramitar una autorització de residència temporal per arrelament social.
- Acreditar la permanència continuada a l'Estat espanyol durant un període mínim de tres anys.
- Comptar amb mitjans econòmics suficients.
- Acreditar vincles familiars si en té, amb altres persones residents al país.
- Acreditar realització de cursos d'inserció sociolaborals i culturals, si n'ha fet.
- La persona ha de tenir assolida una competència lingüística bàsica en català i castellà. Si no es comunica mínimament amb les dues llengües oficials de Catalunya, també pot acreditar aquesta competència mitjançant un certificat oficial del CNL o entitats conveniades acreditant una formació mínima de 45 hores.La certificació de formació expedida per una entitat conveniada amb un organisme públic, haurà d’identificar suficientment l’entitat formadora (CIF i núm. de registre d’entitats) així com la persona que, en nom i representació de l’entitat, signa l’esmentat informe (DNI /NIE i càrrec que ostenta a l’entitat).
- Si no es comunica en les dues llengües oficials de Catalunya i no s'ha fet aquest esforç complementari, el document proposta i el conseqüent informe seran desfavorables
- Si aquesta delega en un representant, haurà de presentar una autorització de la persona interessada, i s'hauran d'indicar les dades corresponents a les dues persones.
Sol·licitud d'informe d'arrelament social per duplicat (MOD INF02 GENCAT)
Documentació identificativa de la persona sol·licitant (original):
Pàgina del passaport on hi apareix la fotografia de la persona sol·licitant, el número del passaport i la data de caducitat
Documentació acreditativa dels 3 anys de permanència a l'Estat espanyol
Documentació acreditativa dels mitjans de vida (original):
Contracte de treball
En cas d'exempció de contracte (original):
Documentació acreditativa: Activitat per compte propi: Projecte de negoci amb descripció de l'activitat econòmica
Documentació acreditativa: Recursos econòmics suficients: Documents que acreditin la percepció d'uns ingressos
Documentació acreditativa: Cònjuge o parella de la persona estrangera amb autorització de residència que disposa dels mitjans econòmic suficients per atendre les necessitats de la família: Acreditació del vincle(o certificat de convivència en cas de parella de fet no registrades amb fills menors comuns)i contracte de treball de la persona de qui depèn.
Documentació acreditativa:Pare o mare de resident legal, quan aquell/a sigui major de 65 anys (o menor de 65 anys i concorrin raons humanitàries, de malaltia o de desarrelament amb el país d’origen): acreditació del vincle i certificat de convivència.
Documentació acreditativa:Fill/a de resident legal, quan aquell/a sigui menor de 22 anys (o major de 22 anys i estigui realitzant una activitat formativa reglada o estudis universitaris). Aquest supòsit d’exempció inclou els casos en els que la persona sol·licitant està o ha estat sota la representació legal d’una altra de la qual encara depèn, sempre i quan l’acte jurídic del que van sorgir les facultats representatives no fos contrari als principis de l’ordenament espanyol: acreditació del vincle o de la representació legal i certificat de convivència.
Documentació acreditativa dels vincles familiars (original):
Vincles familiars amb residents a l'Estat espanyol
Documentació acreditativa dels programes d’inserció sòciolaboral (original):
Programes/cursos d’inserció sociolaboral en que s’ha participat
Documentació acreditativa dels programes d’inserció cultural (original):
Programes/cursos d’inserció cultural en que s’ha participat
Documentació acreditativa dels coneixements lingüístics (original):
Programes / cursos de formació per l'aprenentatge de les llengües oficials (en cas de no comunicar-se mínimament en les dues llengües oficials de Catalunya, haurà d'acreditar haver realitzat una formació en la llengua o llengües que desconegui amb un mínim de quaranta-cint hores ja cursades en el moment de l'entrevista o bé, haver fet alguna activitat per promoure la comunicació lingüística en aquella llengua)
Documentació acreditativa col·laboració en xarxes socials (original):
Col·laboració en les xarxes socials
En concepte de taxa per expedició de proposta municipal d'arrelament social: 11,70.- euros
El termini màxim per emetre i notificar l'informe és de 30 dies hàbils comptadors des de la data d'entrada de la sol·licitud al registre de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat.
Les persones sol·licitants rebran un sms d’avís notificant que poden anar a recollir l'informe a un determinat punt i dins d’un termini concret.
El text del sms inclourà el codi de la oficina a on els pertoca anar a recollir-lo (solament en aquest punt).
Per evitar confusions, és molt important tenir en compte que:
- les Oficines de Benestar Social i Família (OBSF) i PAC (Punts d'Atenció Ciutadana) només podran lliurar la resolució original a les persones que hagin rebut prèviament el sms i que només la podran recollir al punt que específicament se’ls hagi comunicat al sms.
- Els punts de recollida s’han acordat amb criteris organitzatius específics, no necessàriament territorials.
- En cas que no puguin anar a recollir-lo dins del termini previst rebran l'informe per correu certificat al domicili que figura a la sol·licitud, com fins ara.
Per tot això és molt important que a la sol·licitud hi figuri el número de telèfon mòbil i que aquest sigui correcte.
En cas de no haver rebut notificació de l’informe sol·licitat, podeu consultar l’estat de la tramitació trucant al telèfon 012.
Més informació:
Instrucció 1/2014 de la Direcció General per a la Immigració
© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat - Pl. Ajuntament, 1 - 08830 Sant Boi de Llobregat - Tel. 93 635 12 00 - Fax 93 630 18 56 - | Avís legal - | Accessibilitat - | webmaster - | mapa del web - | Protecció de dades